דגשים לבניית דק בחיפוי עץ טבעי

קראתם לאיש מקצוע, ביקשתם הצעת מחיר לדק איפאה, אבל אתם מרגישים שאין לכם שום דרך לדעת אם איכות העבודה היא טובה והאם תקבלו תמורה איכותית לכסף ששילמתם?

אז קבלו מספר טיפים לבנייה נכונה של דקים:

שלב 1: הכנת השטח

  1. בדיקת גבהים. מציאת "גובה 0", לפיו נקבע את גובה הדק.
  2. בדיקת שיפועים לניקוז מים.
  3. אם השטח מתחת לדק הוא אדמה, יש לבצע יציקות בטון (לפי נקודות מרכזיות ומיקומי רגליים). לאחר יציקות הבטון יש לפרוס פלריג ולקבע אותו עם מייצבים (להקפיד על חפיפות). הפלריג ימנע גידול עשבים מתחת ודרך הדק.
  4. הכנת סקיצה לקונסטרוקציית הדק לפי מידות השטח.
  5. פריסת ציוד במיקום נכון לעבודה: אזור חיתוכים, הטענת בטריות, שולחן עבודה, לוח סקיצות ולו"ז, מיקום חומר הגלם.

שלב 2: בניית קונסטרוקציה:

  1. סימון בעזרת שטיכמוס וצ'וק-ליין את גובה הקונסטרוקציה הרצוי (לפי גובה 0 ועובי החומר של הדק).
  2. חיתוך קורות הקונסטרוקציה לפי מידות ובמידת האפשר, הכנת מסגרת לדק, עם תשתית מחוברת כבר לפי חישוב המפתחים. קורות הקונסטרוקציה יהיו בניצב לחיפוי הדק.
  • באם יש מסגרת אחידה מרובעת, יש לוודא דיאגונל ולקבע את המסגרת לפי זה.
  • אם חיפוי הדק מורכב מכמה יחידות בכל שורה, יש למקם תשתית כפולה בחיבורי היחידות הנ"ל. חישוב מפתחים יהיה לאחר מיקום התשתית הכפולה.
  • חישוב מפתחים בדק: יש לשאוף למפתחים אחידים בדק. המפתח יהיה בין 35 ס"מ ל- 45 ס"מ פנים-פנים (בין קורה לקורה) ברוב הדקים. בדקים מסוימים אפשר יהיה להגדיל את המפתח, ובדקים מסוימים המפתח יהיה קטן יותר. לדוגמא – בדק סינטטי המפתחים לא יהיו גדולים מ- 36 ס"מ פנים-פנים.

בכדי לחשב, יש למדוד את אורך המסגרת ולחלק את המידה ב-45 בכדי להבין כמה מפתחים יהיו. לאחר מכן, בכדי לקבל מידה מדויקת של פנים-פנים, יש להחסיר מהמידה הכללית של המסגרת את עובי הקורות X מספר הקורות שיהיו, ואת התוצאה יש לחלק בכמות המפתחים. לא לשכוח להתחשב בקורות הקיצוניות של המסגרת.

דוגמא: במסגרת שהאורך הכללי שלה הוא 450 ס"מ. נחלק ל-45 ונקבל 10 מפתחים בדק. עכשיו ניקח את המידה הכללית (450) ונחסיר 11 קורות בעובי 4.5 ס"מ (עובי קורת 5/10). במסגרת בעלת 10 מפתחים, יש 11 קורות, כולל הקיצוניות של המסגרת.   400.5= 11X4.5 – 450 . את התוצאה נחלק ב-10 מפתחים ונקבל את המידה הסופית בין קורה לקורה. 40.5 ס"מ פנים-פנים.

  1. יש לחבר את הקונסטרוקציה בעזרת ברגי 5/80 או ברגים גדולים יותר אם יש צורך בהם. ישנן מספר דרכים לחבר קורה לקורה. יש לשאוף לחיבורים מדויקים וחזקים – חוזק הקונסטרוקציה = איכות וחוזק הדק. אם צריך לתת בורג באלכסון, יש לוודא שהבורג מספיק ארוך, ושהוא תופס מספיק "בשר" מהקורה כדי שהחיבור יהיה חזק וטוב. ישנה גם אפשרות לחבר בעזרת "אוזניים" – הוספת יחידה קטנה של תשתית המקשרת בין 2 הקורות.
  2. קיבוע הקונסטרוקציה במקומה אל קיר/יציקות הבטון או כל משטח אחר שניתן לחבר אליו בשטח.

שלב 3: פילוס ההקונסטרוקציה:

  1. לאחר שקיבענו את המסגרת בגובה הרצוי, יש לפלס את שאר הקונסטרוקציה לפי המסגרת. בעצם, ליישר את הקונסטרוקציה לפי המסגרת שלה, בקו ישר.
  2. אם גובה הדק מאפשר, ניתן להוסיף קושרות מתחת לקורות הקונסטרוקציה. קושרות אלו גם מקבעות את הקורות לפי המפתחים, ובנוסף, מקלות בצורה משמעותית על הפילוס, כי הן מקבעות את הקונסטרוקציה באותו מפלס.
  3. יש למתוח חוט בנאים בין קצה מסגרת לקצה השני שלה. את החוט כדאי להגביהה ב-2 הקצוות בעזרת חתיכת איפאה או כל דבר אחר אשר בא במידה אחידה. חשוב לוודא שההגבהות הן אכן במידה אחידה מדויקת – אחרת הפילוס יהיה לא נכון.
  4. בעזרת הגבהה שלישית נעבור קורה קורה ונעלה/נוריד אותה עד שההגבהה תיגע בקו הישר של החוט. ברגע שכל הקורות נמצאות באותו קו מתחת לחוט – הן בעצם מיושרות באותו מפלס. נבצע את הפעולה הזו בכמה נקודות לפי גודל הדק, ונקבע כל קורה בעזרת רגליים.
  5. רגליים: כל הרגליים בדק יהיו מזופתות בחלקן התחתון – כ-4 ס"מ, על מנת לשמור עליהן מפני נזקי מים.

הרגלים צריכות להיות מיושרות ויציבות.

את הרגליים ניתן במידת הצורך לקבע לרצפה אם זאת רצפת בטון או יציקת בטון נקודתית. במקרים בהם הרצפה היא עם יריעות איטום או מסיבה אחרת אי אפשר לקדוח ברצפה כדי לא לפגוע באיטום – יש להדביק את הרגליים לרצפה בעזרת סיקה.

בקונסטרוקציה שבנויה מקורות 5/10 יש לשים לפחות רגל אחת כל 1 מ"ר. בקונסטרוקציה של 5/7 יש לשים רגל כל 70 סמ"ר. בכל מקרה, יש לוודא שהדק חזק וכשדורכים עליו אין "שקיעות" או "קפיציות". אם יש – לשים רגל נוספת בכל מקום כזה.

  1. בזמן קיבוע קורות הקונסטרוקציה, יש לשים לב למידות המפתחים ולוודא שהקורות ישרות כדי שקווי הברגים יהיו ישרים לאורך כל הדרך.

שלב 4: חיפוי:

  1. לאחר שקיבענו ופילסנו את הקונסטרוקציה, ובדקנו שהיא טובה, ישרה וחזקה ניתן להתחיל את החיפוי.
  2. יש לבחור את נקודת ההתחלה הנכונה ביותר (בכל דק ספציפית).
  3. את השורה הראשונה יש ליישר בעזרת חוט – השורה הראשונה תקבע את המשך הדק.
  4. לאחר קיבוע שורה ראשונה, יש לקחת מידות מקצה השורה לקצה המרוחק של הדק בכדי לדעת מראש האם צריך לפצות על הבדלי מידות – כדי להגיע לקצה בסוף הדק בצורה אחידה.
  5. החיבור של החיפוי יהיה בעזרת שקען בקוטר/עומק מתאים (כך שראש הבורג יהיה באותו מפלס של הדק, לא שקוע מידי כדי לא ליצור בריכת מים ולא בולט כדי שלא יהווה מכשול בדק). נשתמש ברוב המקרים בברגי 6/70 טורקס עם הברגה חלקית כדי להצמיד היטב את הדק לתשתית. במקרים מסוימים ניתן להשתמש גם בברגי 6/60 או 6/80. נשים 2 ברגים על כל נקודת חיבור של החיפוי לתשתית, במרחק של כ- 2 ס"מ מקצה החיפוי, כך שהקורה תהיה תפוסה כראוי לתשתית ולא תוכל להתעוות עם הזמן. לא קרוב מדי לקצה הקורה כדי שהיא לא תישבר.

בדק עם מחבר נסתר לא נשתמש בשקען אלא בעזרת המחבר בלבד, חוץ ממקומות ספציפיים בהם אי אפשר להשתמש במחבר נסתר. לדוגמא – בקצה השורה הראשונה.

  1. יש להשתמש בחוט/צ'וקליין כדי לוודא שקו הברגים ישר באופן מוחלט!
  2. רווח אופטימלי בין יחידת חיפוי ליחידת חיפוי הוא 4 מ"מ. יש להשתמש בספייסר מתאים במידה אחידה. יש גם לשים לב לעונת ההתקנה: בחורף הדק שותה הרבה מים ומתרחב, כתוצאה מכך, הרווחים יקטנו באופן משמעותי בזמן שלאחר התקנת הדק, לכן ניתן גם להגדיל את הרווחים ל-5 מ"מ. בהתקנת קיץ הדק מתכווץ מהשמש והחום והרווחים יגדלו משמעותית, לכן יש להיזהר מהגדלת הרווחים בתקנה.
  3. מרצפים את החיפוי ומחברים במספר נקודות בשלב זה, רק כדי שהדק יהיה תפוס ויהיה אפשר להמשיך הלאה. בסוף הריצוף משלימים את שאר קווי הברגים בצורה מלאה בעזרת צ'וקליין.
  4. דגשים:
  • יש לשים לב לחיתוכי החיפוי במידה מדויקת.
  • יש לוודא שחיבורי יחידת חיפוי ליחידת חיפוי באותה שורה (אם יש) נראים טוב.
  • יש לשים לב לזוויות החיבורים עם קירות או כל דבר אחר, ולפי זה לחתוך את החיפוי.
  • החיפוי מגיע עם ציפוי שטווה בקנטים – יש להוריד בחיתוך את השעווה.
  • באזורים בהם הדק פתוח מצד אחד או כמה, ניתן לרצף עם חיפוי שבולט מעבר לקונסטרוקציה, ולחתוך עם מסור עגול את השאריות בסוף.
  • יש להסתכל מדי פעם על תהליך הבנייה והחיפוי מהצד, מזוויות שונות ולאתר בעיות וכשלים בזמן הביצוע, ולא כאשר מאוחר מדי.

שלב 5: שימון:

  1. בסיום חיפוי הדק, ניתן לנקות את הדק מלכלוך ואבק ולשמן אותו בשמן המתאים לפי סוג הדק.
תפריט